تابلو برق فشار ضعیف چیست؟

Admin
25 تیر, 1402
بدون دیدگاه
3 دقیقه زمان مطالعه

اختراع جریان الکتریسیته به شکل امروزی و توسعه آن گامی مهم در راستای پیشرفت و بهینه سازی رشد انسان به شمار می‌رود. متخصصان و مهندسان در کنار تلاش برای گسترش جریان الکتریسیته و سایر شیوه‌های تولید و استفاده از آن همواره به دنبال ابزارها و راه حل‌هایی به منظور کاهش صدمات، خطرات و هزینه‌های جانبی به کارگیری این اختراع نیز بوده‌اند. نتیجه یکی از همین تلاش‌ها، طراحی و ساخت تابلو برق فشار ضعیف است. این محصول راه حلی برای کنترل سیستم سیم کشی در منازل مسکونی، کارخانجات و سایر موسسات است که نقشی مهم در حذف آسیب‌های مالی و جانی نوسانات برق ایفا می‌کند. در ادامه این متن قصد داریم شما را بیشتر با این ابزار و سایر ابعاد آن آشنا کنیم.

معرفی تابلو برق فشار ضعیف

تجهیزات سیم کشی برق و محل نصب و نگهداری آنها همواره نیاز به مراقبت و توجه بسیار زیادی خواهد داشت. مهم است که بتوان شرایطی ایمن و کاربردی را برای این بخش از مراکز، ساختمان‌ها و سایر مجموعه‌ها ایجاد نمود. در راستای این هدف انواع تابلوهای برق با توان و قابلیت‌های مختلف طراحی و تولید شدند. تابلو برق فشار ضعیف که در این متن قصد معرفی و آشنایی هر چه بیشتر شما با آن را داریم نمونه‌ای از تکنولوژی تولید شده در این زمینه است. این محصول به بیان ساده یک تابلو الکتریکی است که تمامی تجهیزات، سیم کشی و اجزای برق کشی را مورد محافظت قرار می‌دهد.

تابلو برق از نوع فشار ضعیف به منظور کاهش و حذف صدمات در موقعیت‌هایی که فشار برق از حد معین کمتر می‌شود؛ طراحی شده و مورد استفاده قرار می‌گیرد. متخصصان برق متناسب با محل نصب و شرایط موجود، حد معین فشار و سایر ویژگی‌های عملکردی را برنامه ریزی می‌کنند تا بدین ترتیب در شرایط حساس تابلو برق فشار ضعیف بتواند منبع تغذیه را قطع نموده و مانع از بروز صدمات مالی و جانی الکتریکی شود.

مزایا نصب تابلو برق

دلیل اصلی طراحی و استفاده گسترده از چنین محصولی همان طور که قبلا نیز اشاره کردیم، جلوگیری و حذف آسیب‌هایی است که افت فشار بیش از حد معین می‌تواند با خود به دنیال داشته باشد. در کنار این امر مهم اما به کار گیری تابلو برق فشار ضعیف یا همان LPS با خود مزایای دیگری نیز دارد که در ادامه به آنها اشاره می‌کنیم.

  • قابلیت بررسی سایر پارامترهای مربوط به کیفیت جریان برق و سیم کشی و تجهیزات مانند دما، ولتاژ و…
  • امکان برنامه ریزی و تنظیم سیستم برق در راستای عملکرد اتوماتیک طی شرایط گوناگون
  • کاهش هزینه‌های مربوط به سوختگی و آسیب تجهیزات به دلیل نوسانات جریان برق
  • کاهش احتمال آنش سوزی به دلیل جرقه زدن یا تخلیه بار نا ایمن
  • امکان کنترل تمامی بخش‌های سیم کشی تنها از یک محل
  • عیب یابی آسان‌تر سیم کشی و فرایندها
  • نصب آسان و نسبتا کم هزینه
  • انعطاف پذیری بالا با توجه به موقعیت و نیازهای موجود

مزایای تابلو برق فشار ضعیف

انواع تابلو برق فشار ضعیف

همان طور که پیش‌تر اشاره کردیم استفاده از محصولی مانند تابلو فشار برق تأثیر بسیار ضروری بر روی کنترل کیفیت جریان و به مراتب آن جلوگیری از بروز خسارات مالی و جانی خواهد داشت. با توجه به حساسیت این ابزار طبیعی است که متخصصان سعی کنند نمونه‌هایی متناسب با هر موقعیت و شرایط طراحی نمایند. هر نوع از تابلوهای برق فشار ضعیف با ویژگی‌ها و قابلیت‌های بسیار متنوعی طراحی و ساخته شده‌اند تا بتوانند در شرایط گوناگون به خوبی نیازها، محدودیت‌ها و نقاط مثبت را پوشش دهند. در ادامه این متن ما قصد داریم انواع رایج تابلو برق را همراه با ویژگی متمایز و موارد استفاده به شما معرفی کنیم.

تابلو برق DB

این مدل از تابلوهای برق را می‌توانید در محیط‌هایی همچون ادارات و موسسات مشاهده کنید. برای طراحی تابلو یرق فشار ضعیف DB از مدل دیواری کمک گرفته شده است تا بدین طریق بتوان فضای اشغالی را به حداقل خود رساند. همین ویژگی نیز باعث شده تا استفاده از این نوع در محیط‌هایی که با محدودیت فضا مواجه‌اند یا بهینه سازی مساحت کاربردی از اهمیت بالایی برخوردار است، بسیار محبوب باشد. خوب است بدانید که ورودی و خروجی این مدل از تابلو برق‌های دیواری با به کارگیری انواع کلیدهای مینیاتوری و یا MCB اجرایی می‌شود.

تابلوهای واسطه‌ای یا کنترلی (PLC)

تابلوهای برق مدل کنترلی با انقلاب و آپدیت بزرگی روبه رو شدند. مدل‌های کنترلی معمولی که با نام رله‌ای نیز شناخته می‌شدند با توجه به مشکلات و نقاط ضعف بسیاری که داشتند تغییر کرده و به نوع PLC یا همان تابلو برق فشار ضعیف واسطه‌ای که امروزه می‌شناسیم تبدیل شدند. این نوع برای استفاده در موقعیت‌های حساس و شرایطی که به دنبال پاسخگویی سریع هستیم؛ بسیار مناسب شناخته می‌شود چرا که عملکرد پاسخ در آن در حد میکروثانیه و در بدترین شرایط حدود میلی ثانیه است. ویژگی‌هایی همچون ضریب اطمینان و درجه حفاظت بالا در این دستگاه کاری کرده تا بتوان در موقعیت‌های حساس و پر استرس روی آن حساب کرد.

تابلو برق زیر دستی (SUB MAIN)

این نمونه از تابلوهای برق وابسته به نمونه تابلو برق فشار ضعیف اصلی هستند که در ادامه با آنها نیز آشنا خواهید شد. شیوه کار این تابلوها بدین صورت است که ابتدا از تابلو برق اصلی تغذیه می‌شوند و سپس انرژی یا جریان دریافتی را میان سایر منابع تقسیم بندی می‌کنند. دلیل اصلی استفاده از SUB MAIN توزیع انرژی در میان واحدهای گوناگون است. برای طراحی ورودی‌ها و خروجی‌ها در این نوع از تابلوهای برق با استفاده از کلیدهای کمپکت استفاده شده است همچنین برای نگهداری فیدرها نیز از مکانیزم داخلی کلید کمک گرفته می‌شود.

انواع تابلو برق فشار ضعیف

تابلوهای برق MCC

تابلو برق MCCدر فارسی با نام کامل مرکز کنترل موتور شناخته می‌شود و همان طور که از نام آن نیز مشخص است در سایر موقعیت‌ها به خصوص کارخانجات به منظور کنترل و هدایت جریان مورد استفاده واقع می‌شود. طراحی اصلی این تابلو برق فشار ضعیف اغلب به شکل کشویی است و در مواردی که شاهد مصرف بالای آمپر هستیم می‌توانیم از این ابزار کمک بگیریم. MCC آیتم‌های متعددی را در راستای کنترل و بررسی دقیق جریان‌های ورودی و خروجی به موتورها در اختیار متخصصان قرار می‌دهد.

تابلو برق اصلی

این محصول با نام MDP نیز شناخته می‌شود. از جمله ویژگی‌های تابلو برق اصلی می‌توان به مواردی مانند وصل شدن بدو وقفه به قسمت فشار ضعیف ترانسفورماتور، حاوی کلید اصلی مجموعه، مسئول اصلی توزیع و کنترل برق اشاره نمود. گفتنی است که MDP توانایی رساندن منبع تغذیه به مدارهای فرعی را نیز خواهد داشت. برای طراحی تابلو برق فشار ضعیف اصلی توجه شده تا هر بخش وظیفه خاصی را انجام دهد. از موارد اصلی کاربرد آن نیز می‌توان به نصب در سیستم‌های گرمایشی، شرکت‌های تولیدی- صنعتی و بالابرها اشاره کرد.

تابلوهای برق خازنی

اولین مفهومی که در کنار تابلو برق خازنی مورد توجه قرار می‌گیرد، بانک خازن است که از کنار هم قرار گرفتن خازن‌ها ایجاد می‌شود تا بدین شکل ضریب توان شبکه اصلاح شود. شیوه عملکرد این مدل از تابلوها بدین صورت است که با افزایش ضریب قدرت یا همان ضریب توان، توان راکتیو را جبران می‌کنند. این تابلوها با توان‌های راکتیو مختلف و متناسب با نیاز مشتریان طراحی و ساخته خواهد شد. خوب است دانید که نمونه اتوماتیک تابلو برق خازنی بیش از سایر مدل‌ها رایج بوده و مورد استفاده قرار می‌گیرد.

تابلوهای کشویی

اصطلاح حرفه‌ای مورد استفاده برای تابلو برق فشار ضعیف کشویی، Drawer- type Switchgear است. این محصول به عنوان یک سیستم توزیع مستقل شناخته می‌شود که طراحی آن به شکل یک مجموعه کشویی برقی انجام شده است. در هر کشو انواع قطعات سوئیچینگ یا همان سوئیچ‌های برقی، مقاومت، مبدل و سایر دستگاه‌های محافظتی همچون محافظ حرارتی، محافظ جریان زمین و انواع تجهیزات کنترل و توزیع و حفاظت جای گرفته‌اند. استفاده از Drawer- type Switchgear در موقعیت‌هایی که نیاز به کنترل تجهیزات و دستگاه‌هایی با بار بالا و همچنین ضرورت جلوگیری از احتمال بالای بروز حوادثی مانند آنش سوزی، اورژانس‌های برقی و نوسانات ولتاژ وجود دارد؛ استفاده می‌شود. صنایع پتروشیمی، فلز و کارخانجات و نیروگاه‌ها مقرهای اصلی به کارگیری تابلو برق فشار ضعیف کشویی هستند.

اجزای تابلو برق فشار ضعیف

با وجود تفاوت‌هایی که میان انواع تابلوهای برق فشار ضعیف و عملکرد و به تناسب آن کاربرد آنها وجود دارد، اجزای تشکیل دهنده و سازنده تقریبا یکسانی دارند. آشنایی با این قطعات و نقشی که هر یک در عملکرد این محصول ایفا می‌کنند به شما کمک خواهد کرد تا بهتر با تابلو برق فشار ضعیف و ویژگی‌های آن آشنا شوید.

·        انواع فیوزها

از مهم‌ترین و همچنین ضروری‌ترین بخش‌های یک تابلو برق می‌توان به فیوز اشاره کرد. نوع و تعداد فیوزهای استفاده شده در هر مدل می‌تواند متفاوت باشد اما علت استفاده آن که قطع جریان به هنگام رد شدن شدت جریان از حد مجاز است؛ در تمامی موارد یکسان است. فیوزها نقشی اساسی در محافظت از سلامت مدارها دارند.

·        انواع کلیدها

می‌توان گفت که در یک تابلو برق فشار ضعیف درست به اندازه تعداد دستورهایی که قرار است اجرا شوند، کلید وجود دارد. این کلیدها می‌توانند مسئولیت‌هایی مانند قطع بار، نشتی جریان، جداکننده و… داشته باشند.

سایر کلیدهای مرسوم قابل استفاده شامل کلید اتوماتیک یا mcb و mccb، بی متال‌های تک فاز و سه فاز، کنترل سه فاز دیجیتال، کلیدهای mpcb، شستی دوبل، لیمیت سوئیچ، میکرو سوئیچ و… است.

·        برق گیر یت سرج استر

برق گیر آیتمی است که به منظور حفاظت از سایر تجهیزات موجود در تابلو برق فشار ضعیف مورد استفاده واقع می‌شود. عملکرد اصلی سرج استر جلوگیری از آسیب اضافه جریان، ولتاژهای بالا و مواردی مانند رعد و برق است.

·        شینه

شینه‌ها که با اصطلاح کامل‌تر شینه‌های داخلی شناخته می‌شوند ابزارهایی برای نگهداری و اتصال سایر اجزای داخلی تابلو برق فشار ضعیف هستند. برای ساخت شینه‌ها اغلب از متریال مس و آلومینیوم استفاده می‌شود.

اجزای تابلو برق فشار ضعیف

·        کابل‌های ورودی و خروجی

دو نوع کابل EPR و XLPE از جمله مواردی هستند که کابل‌های ورودی و خروجی تابلو برق را تشکیل می‌دهند.

·        شمارنده دیجیتال

شمارنده‌های دیجیتال به منظور کمک به کنترل هر چه بیشتر فرایندها با نمایش شاخص‌های اندازه گیری شده توسط دستگاه طراحی شده است. به واسطه این آیتم می‌توان مشاهده کرد که هر فرایند چندین بار توسط دستگاه انجام گرفته است.

·        سنسورها

نقش اصلی سنسورها تبدیل کمیت‌های اندازه گیری شده است. به کمک این ابزار تابلو برق فشار ضعیف می‌تواند سایر کمیت‌های فیزیکی را به شاخص‌های عددی الکتریکی کاربردی تبدیل کند. سایر موارد همچون حرارت، رطوبت، فشار و… از جمله کمیت‌هایی هستند که با استفاده از سنسورها تبدیل می‌شوند.

·        ترموستات

ترموستات از آن بخش‌های کوچک و به ظاهر بی اهمیتی است که وظیفه‌ای حساس را به دوش می‌کشد. به کمک این قطعه، دمای عملکرد تابلو برق با دمای حرارتی در یک راستا قرار خواهند گرفت.

·        کنتاکتور

این قطعه وظیفه قطع و وصل کردن تمامی دستگاه‌ها و تجهیزات متصل به تابلو برق را دارد. می‌توان از راه دور تنها به کمک کنتاکتور این مهم را مدیریت کرد.

·        تایمرها و تایم سوئیچ‌ها

قطعات و تنظیمات متعددی مانند ساعت فرمان هفتگی، تایمر استارت مجدد و… از جمله تایمرها و تایم سوئیچ‌های مورد استفاده در تابلو برق هستند که به منظور کنترل مدار و به شکل تخصصی برای تنظیم زمان میان دو عملکرد به کار می‌روند.

کلام پایانی

انواع تابلو برق فشار ضعیف متناسب با شرایط، نیازها و اولویت‌های مختلف طراحی و ساخته شده‌اند که مهندسان برق می‌توانند از میان آنها دست به انتخاب زده و با توجه به شرایط خود تنطیمات نهایی را پیاده سازی کنند. استفاده درست و اصولی از تابلو برق کمک می‌کند تا بتوان آسیب‌های مربوط به نوسانات جریان و فشار برق را در تمامی ابعاد کاهش داد. مواردی همچون شرایط نصب ایمن، چگونگی عملکرد و… از جمله سر فصل‌هایی هستند که علاقه مندان می‌توانند پس از آشنایی با این ابزار دنبال کنند.
فروشگاه صنعتی تولید دیتا توزیع کننده انواع ترموکوپل در ایران است. شما می توانید برای افزایش اطلاعات عمومی به مقالات اتوماسیون صنعتی ،رله چیست، Hmi چیست مراجعه کنید.

بدون دیدگاه
اشتراک گذاری
اشتراک‌گذاری
با استفاده از روش‌های زیر می‌توانید این صفحه را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.